SOFTURI RECOMANDATE

Nr

Domeniul

Denumirea și link-ul

Descrierea succinta

Tehnologii informaționale storyjumper
https://www.storyjumper.com/Un ghid de utilizare îl găsiți aici
Dacă doriți să creați cărți digitale ca instrument de predare sau dacă doriți ca elevii Dvs să creeze cărți digitale ca modalitate de invățare-evaluare, atunci vă recomandăm acest instrument.

Este mai ușor cu integrarea
 Google ClassroomTM
Import Google Classroom students
Create Google Classroom assignments
Share to Google Classroom
2.  Tehnologii  informaționale  Prezi http://prezi.com/  Prezi.com – este un serviciu web prin care se pot crea prezentările   multimedia interactive, cu o structură neliniară.Serviciu web Prezi.com este bazat pe tehnologia de scalare (apropierea și îndepărtarea  obiectelor). Principalele efecte ale  prezentărilor făcute în Prezi sunt asociate cu mărirea dimensiunii  obiectelor din același slide.

Interfața serviciului Prezi.com este în limba engleză, însă textul  prezentărilor poate fi în orice limbă, inclusiv în româna și rusă.

3. Informatica. Limbaje de programare  Scratchhttp://scratch.mit.edu/scratch_1.4/

http://scratch.mit.edu/scratch2download/

Limbajul de programare, dezvoltat de grupul Lifelong Kindergarten din cadrul MIT Media Lab, Scratch este un instrument științific și educațional care ajuta copiii să învețe conceptele importante din domeniul programării.Scratch permite proiectarea obiectelor (numiți actori) care pot dansa, cânta și interacționa între ele. În esență, Scratch este un limbaj de programare grafic care permite elaborarea şi implementarea, în mediul vizual de programare, a algoritmilor paraleli (secvenţe animate, jocuri didactice etc.).

Limba în care sunt afișate denumirile elementelor din care se construiește proiectul poate fi selectată în setări.

4. Informatica.Limbaje de programare Snap (Build Your Own Blocks) 4.0http://snap.berkeley.edu/ Snap ( BYOB) 4.0 este o extindere a limbajului Scratch.  Sunt implementate posibilitățile de creare a blocurilor/subprogramelor, de operare cu liste de variabile, lista operatorilor este mult mai variată, etc. Toate aceste extinderi  transformă limbajul de programare Snap într-un instrument didactic util inclusiv la treapta liceală de studii.Algoritmii pot fi implementați OnLine.
5. Informatica.Limbaje de programare Microsoft Small Basichttp://smallbasic.com/ Microsoft Small Basic este un limbaj de programare  simplu (o variantă simplificată a limbajului de programare Microsoft Visual Basic) cu  mediul de dezvoltare a programelor foarte prietenos. Este destinat programatorilor începători. În cazul elevilor de vârsta gimnazială, simplitatea și claritatea limbajului ar contribui la captivarea lor în lumea fascinantă a programării.Necesită instalarea  .NET Framework 3.5.1
6. Informatica. Programarea vizuală Lazarus, Free Pascalhttp://www.lazarus.freepascal.org/ Lazarus este un mediu de programare integrat (Integrated Development Environment – IDE), care permite dezvoltarea aplicaţiilor cu ajutorul limbajul Pascal. IDE Lazarus și compilatorul Free Pascal sunt  de tip open-source.Biblioteca de componente (Lazarus Component Library – LCL) este compatibilă cu cea din mediul Delphi (Visual Component Library – VCL). Interfaţa grafică (Graphical User Interface – GUI) și varietatea de componente gata de utilizare permit dezvoltarea rapidă a aplicațiilor. Se recomandă, la treapta liceală, pentru studierea elementelor de programare orientată pe obiecte.
7. Tehnologii  informaționale Testmozhttps://testmoz.com/ Testmoz este o aplicatie simpla, gratuita, care permite crearea, administrarea si efectuarea online a testelor. Testmoz ofera o adresa unica pentru testele create de utilizatori. Administratorii  testelor (profesorii) pot vedea in timp real cine si cum a efectuat testul. Generatorul de teste Testmoz are o interfata simpla si prietenoasa. Pentru crearea sau parcurgerea testului nu este nevoie de inregistrare.Testmoz ofera posibilitatea de a exporta rapoartele statistice in formatul CSV.
8. Informatica.Grafica pe calculator GIMP (GNU Image Manipulation Program)http://www.gimp.org/ GIMP (GNU Image Manipulation Program) – un  editor grafic multi-funcțional. Aplicația permite:

  • să modificați fotografii, să le faceți mai attractive și mai exact să transmită starea de spirit;
  • să eliminați elementele inutile de pe imagini;
  • să creați colaje și postere;
  • să proiectați design-ul pentru site-uri și să decupați machete gata;
  • să desenați imagini folosind tableta grafică (Wacom, Genius, etc)
  • se prelucrați o varietate de date științifice (FITS, DICOM).

GIMP funcționează în cele mai populare sisteme de operare: Windows, Mac, Linux.

9. Tehnologii  informaționale ActivePresenterhttp://atomisystems.com/activepresenter/ ActivePresenter este un program de calculator ce permite utilizatorilor să facă capturi video de pe ecran. Această aplicație permite capturarea ecranului întreg, a unei porțiuni sau a unei ferestre. Salvarea produsului final poate fi realizată în următoarele formate video: AVI, MP4, WMV, WebM
10. Resurse educationale pentru alte discipline Simulările interactive PhEThttps://phet.colorado.edu PhET este o resursă educațională deschisă cu o mulțime de simulari interactive pentru lectiile de fizică, chimie, biologie, matematică.
11. Tehnologii  informaționale Aici găsiți linkuri utile pentru a simula roboții  și a exersa cu ei fără a l-i avea în stare fizică.https://xakep.ru/2014/10/30/test-robot-without-robot/ Dezvoltarea softurilor de simulare face posibilă crearea și experimentarea roboților virtuali.
12. Cagurul și Furnica Aici găsiți linkuri prin care puteți descărca executanții și ghidul de instalare:

Exemple de exercitii